Konopné semínko: extrémně zdravá potravina

hrstka konopných semínek

Zájem o zdravou stravu neustále stoupá. I konopí se na této „módní“ vlně veze.

Ve Velké Británii najdeme konopné potraviny v regálech supermarketů.

Na konopný olej, těstoviny, semínka či čokoládu narazíme stále častěji i v domácích obchodech.

Jedinečná harmonie

Plod konopí, až půl centimetru velké semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Vyznačuje se především jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové kyseliny je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1 : 3) a zajišťuje správnou funkci metabolismu. Konopný olej obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu zodpovědnou mimo jiné za blahodárné působení na pokožku.

Kromě cenných tuků nalezneme v semínku unikátní bílkoviny: edestin, albumin a další dobře stravitelné esenciální aminokyseliny. Dále sacharidy převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů (A, B1, B2, B6, C a E) i minerálních látek, vodu, popeloviny, chlorofyl, lecitin, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem.

Zdravá strava, čerstvá strava

Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopí dvojnásob. Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřívány na více než 45 °C. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným.

Jak tedy nejlépe s konopím naložit? Uvedu několik tipů z vlastní kuchyně:

Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. Neupravená surová semínka sypu na namazaný chléb či do müsli. Naklíčením získávají na jemnosti i chuti. Trošku silnější slupka měkne také zahřátím, přidávám je proto do již uvařených ale ještě teplých těstovin, rýže či omáček. Osvědčeným receptem jsou semena mletá na mlýnku na mák či maso.

Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná málokterá pochoutka. Dají se přidávat takřka do všeho (či jíst samotná jako oříšky), rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko (s ovocem pak osvěžující koktejl), má oblíbená kombinace je ovocný salát zasypaný loupaným semínkem a zakápnutý citronem.

Konopný olej je úžasný samotný s pečivem, v salátech i pomazánkách. Mouka se přidává do pekárenských výrobků (10 – 15 %, lze přidat i celá semena) či omáček.

Jako „zdravou“ alternativu chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny.

Proč vlastně jíst konopí?

Pomineme-li skutečnost, že kvalitní semínka i olej vynikají lahodnou oříškovou chutí, soustředíme se na jejich účinek na lidské tělo. Je třeba zdůraznit, že semínka neobsahují omamnou látku THC, konzumace potravin z nich získaných nepředstavuje v tomto ohledu žádná rizika. Naopak, jsou vhodné pro těhotné, i kojící ženy, děti (pro zdravý vývoj orgánů a jako prevence poruch pozornosti), dospělé, aktivní sportovce (ti ocení hlavně lehce vstřebatelné bílkoviny a urychlení odbourání kyseliny mléčné ze svalů) i starší lidi. Obecně platí, že zařazení rostlinných tuků bohatých na EMK a další nenasycené kyseliny do jídelníčku přirozeným způsobem podporuje naše zdraví a tělesný vývoj. Dodávají totiž pružnost a vitalitu buňkám a buněčným membránám, podílejí se mj. na tvorbě nervových buněk v centrální nervové soustavě. Vláknina zase vyvolává pocit plnosti, což může být využito při boji s obezitou. Konopná mouka neobsahuje lepek, hodí se proto pro bezlepkovou dietu. Pozitivní účinky esenciálních kyselin, vlákniny a bílkovin na organismus a imunitní systém dnes pomáhají lidem trpícím rakovinou, Parkinsonovou chorobou, zakrněním žláz, žlučovými kameny, kožními nemocemi, menstruačními problémy, artritidou, kardiovaskulárními, stresovými onemocněními atd.

Konopné potraviny a zdravá strava obecně nejsou ani tak módní záležitostí, jako spíše příležitostí, jak žít zdravý a spokojený život. Dobrou chuť!

 

autor: Michal Ruman

Konopné semínko na e-shopu




Konopný shop